Przepis na pasztet z drobiowych wątróbek. Mało przy nim pracy, a smakuje obłędnie
Przygotowanie domowego pasztetu kojarzy się z ogromem pracy. Najpierw trzeba bowiem ugotować mięso, potem przepuścić je nawet 2 razy przez maszynkę do mielenia, doprawić i upiec. I tak jest rzeczywiście z klasycznym, mięsnym pasztetem. My mamy jednak dla was o wiele szybszą wersję pasztetu. Robi się go z wątróbek drobiowych, dzięki czemu jest niezwykle delikatny i smarowny. Zdaniem niektórych też obłędnie smaczny.
Z jakiej wątróbki można zrobić pasztet?
Do przygotowania pasztetu z drobiowych wątróbek proponujemy użyć wątróbek kurczęcych lub indyczych. Pierwsze mają delikatniejszą strukturę, drugie smak. Można też sięgnąć po rzadziej dostępne i zdecydowanie droższe wątróbki kacze czy gęsie.
Przepis na pasztet z wątróbek drobiowych
Pasztet z drobiowych wątróbek robi się tak szybko, bo wątróbka jest bardzo delikatna i nie wymaga długiego gotowania. Tak naprawdę wystarczy ją tylko sparzyć, by móc przerobić ją na pasztetową masę. Do jej przygotowania nie jest potrzebna maszynka do mielenia mięsa – wystarczy blender.
Przepis: Pasztet w wątróbek drobiowych
Delikatny, smarowny pasztet z drobiowych wątróbek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 500 g drobiowych wątróbek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek koniaku
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki tartej bułki
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Duszenie wątróbkiWątróbki drobiowe oczyść, opłucz, osącz. Cebule obierz, grubo posiekaj, zeszkli na patelni z masłem. Dodaj wątróbkę i posiekane ząbki czosnku. Smaż 5 minut, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj koniak, zamieszaj, odparuj alkohol. Całość przestudź.
- Blendowanie wątróbkiZawartość patelni przełóż do blendera. Dodaj jajka, śmietanę i tartą bułkę, zblenduj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać do niej jeszcze 1-2 łyżki tartej bułki. Masę dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Pieczenie pasztetuFormę na pasztet wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę z drobiowych wątróbek, wyrównaj powierzchnię. Formę wstaw do większego naczynia z wodą i całość wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pasztet piecz ok. 40 minut.
Czym można doprawić pasztet z wątróbek drobiowych?
Do dosmaczania masy na pasztet z wątróbek drobiowych można użyć różnych warzyw, przypraw i napitków. Jeśli chodzi o warzywa, będzie do niego pasowała np. ugotowana marchewka, seler, pietruszka czy podsmażony por, a także podduszone pieczarki. Smak masy mięsnej warto też podbić odrobiną aromatycznego alkoholu, np. koniaku, sherry, białego wina, cydru czy piwa. Jeśli zaś chodzi o przyprawy, masę na pasztet z drobiowych wątróbek można doprawić np. majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, gałką muszkatołową, zmieloną kolendrą albo odrobiną cynamonu.